Thursday, 27 March , 2025
امروز : پنج شنبه, ۷ فروردین , ۱۴۰۴ - 28 رمضان 1446
شناسه خبر : 13830
  پرینتخانه » اقتصادی, عناوين داغ, یاداشت تاریخ انتشار : 12 فوریه 2025 - 10:59 |

شرکت گاز! نیم نگاهی به علمک های سطح شهر کنید!

شرکت گاز! نیم نگاهی به علمک های سطح شهر کنید!روزنامه فجرآذربایجان عبدالله علی محمدی

شرکت گاز! نیم نگاهی به علمک های سطح شهر کنید!

صنعت گاز یکی از مهم‌ترین صنایع استراتژیک ایران به شمار می‌رود که نقشی کلیدی در اقتصاد و تامین انرژی کشور ایفا می‌کند. با این حال، بدمصرفی و ناکارآمدی در مصرف گاز در بخش‌های مختلف این صنعت باعث شده که علاوه بر هدررفت منابع، به محیط زیست نیز آسیب وارد شود. این موضوع ضرورت اتخاذ راهکارهای نوین و استفاده از ابزارهای بهینه‌سازی مصرف را بیش از پیش آشکار کرده است.

اگر پای پیاده روی داشته باشید و بتوانید در شهر قدم بزنید متوجه می شوید که چه می خواهم بگویم، چون اکثر مسئولان در پارکینگ سوار بر خودروهای دولتی، سازمانی و … می شوند و همان جا هم پیاده می شوند با توجه به شرایط جوی و سرمای شدید و درخواست مسئولان از مردم برای صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی، خواهشمندیم در کوچه پس کوچه های شهر گشت و گذاری بکنید و از کنار علمک های همین گاز طبیعی که تاکید بر صرفه جویی مردم دارید بگذرید و ببینید که واقعا تعداد زیادی از این عملک ها خراب هستند و هدرروی گاز دارند و یا یک تعمیر کوچک می خواهد. شاید اگر بتوانید و حوصله داشته باشید عملک ها را تعویض یا تعمیر کنید خیلی بیشتر صرفه جویی شود.

تولید، انتقال و مصرف گاز، به شکل‌های مختلفی مشاهده می‌شود. استفاده از فناوری‌های قدیمی و ناکارآمد در پالایشگاه‌ها، نشت گاز از خطوط انتقال و مصرف غیر بهینه در بخش‌های خانگی و صنعتی از جمله مواردی هستند که منجر به هدررفت گسترده گاز می‌شوند. بر اساس آمار، حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد گاز تولید شده در برخی از فرآیندهای انتقال و توزیع به هدر می‌رود. این میزان هدررفت نه تنها منابع ملی را به خطر می‌اندازد، بلکه بر تولید گازهای گلخانه‌ای و تغییرات اقلیمی نیز تاثیرات مخربی دارد.

میزان هدررفت گاز بر اساس آمارها، در سال ۱۴۰۲ ایران حدود ۱۸.۴ میلیارد متر مکعب گاز را به دلیل فلرینگ (سوزاندن گازهای همراه نفت) از دست داده است. این مقدار معادل ۴۲ میلیون متر مکعب در روز است و ایران را در رتبه دوم جهانی در زمینه هدررفت گاز قرار می‌دهد. به علاوه، حدود ۶۰ تا ۶۵ میلیارد متر مکعب گاز به دلیل نشت و فرسودگی زیرساخت‌ها هدر می‌رود، که این مقدار به تنهایی حدود ۲۵ درصد از کل تولید سالانه گاز ایران را تشکیل می‌دهد.

برای مقابله با بدمصرفی و کاهش هدررفت گاز، اقداماتی در حال انجام است که جمع‌آوری گازهای همراه نفت یکی از این اقدامات است، بر اساس آمارهای سال ۱۴۰۲، حدود ۱۸.۴ میلیارد متر مکعب گاز به دلیل فلرینگ سوزانده شده است، که این معادل ۴۲ میلیون متر مکعب در روز است. هدف برنامه‌ریزی شده برای سال ۱۴۰۳، جمع‌آوری ۵۰ درصد از این گازها است.

این پروژه‌ها عمدتاً در میادین نفتی در مناطق جنوبی و خلیج فارس در حال اجرا هستند. با اجرای این پروژه‌ها، انتظار می‌رود که هدررفت گاز به طور چشمگیری کاهش یابد و همچنین منافع اقتصادی و زیست‌محیطی قابل توجهی به همراه داشته باشد.

کاهش ۲۰ درصدی هدر رفت گاز با سرمایه‌گذاری حدود ۲ میلیارد دلاری 

نوسازی زیرساخت‌ها و خطوط انتقال زیرساخت‌های فرسوده و قدیمی یکی از دلایل اصلی هدررفت گاز در ایران هستند. طبق آمار، ۶۰ تا ۶۵ میلیارد متر مکعب گاز به دلیل نشتی و مشکلات زیرساختی از دست می‌رود که معادل ۲۵ درصد از کل تولید گاز کشور است.

ایران به سرمایه‌گذاری حدود ۲ میلیارد دلار برای نوسازی خطوط انتقال و تأسیسات نیاز دارد. این نوسازی شامل تعویض لوله‌های فرسوده و نصب سامانه‌های پیشرفته برای نظارت بر نشتی‌ها است.

پیش‌بینی می‌شود که با نوسازی زیرساخت‌ها، هدررفت گاز به میزان ۲۰ درصد کاهش یابد و این امر منجر به بهبود کارایی و صرفه‌جویی اقتصادی خواهد شد.*

عبدالله علیمحمدی

نویسنده : عبدالله علی محمدی
به اشتراک بگذارید
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.